L-(+)-ascorbinezuur, zoals deze stof wetenschappelijk correct wordt genoemd, is ongetwijfeld het bekendste middel om het menselijke immuunsysteem te versterken. En in feite doet het veel voor ons organisme door vrije radicalen te binden. Dit zijn atomen of moleculen die ten minste één ongepaard negatief geladen deeltje (een zogenaamd elektron) hebben. Zulke radicalen kunnen belangrijke bouwstenen van ons lichaam, zoals bloedvaten, eiwitten en vetten, onherstelbaar beschadigen. Omdat L-(+)-ascorbinezuur goed oplosbaar is in water, is er meestal geen risico op overdosering. Een teveel wordt gewoon uitgescheiden door ons lichaam. Een uitzondering hierop zijn mensen die lijden aan een stofwisselingsziekte. In dergelijke gevallen is het raadzaam om medisch advies in te winnen voordat je een vitamine C-supplement neemt.
Een andere belangrijke stof is vitamine D. De voorloper van vitamine D heet 7-dehydrocholesterol. Hiervan worden grote hoeveelheden gevonden in bepaalde lagen van de menselijke huid. Het wordt omgezet in vitamine D door blootstelling aan zonlicht. Op onze breedtegraden hebben veel mensen daarom een vitamine D-tekort tijdens de wintermaanden. Vooral in deze tijd van het jaar kan het daarom nuttig zijn om de inname van deze stof te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld door frequente consumptie van zogenaamde vette vis zoals paling, haring en tonijn, of door het nemen van voedingssupplementen.
Bij ongewoon hoge vermoeidheid, broze vingernagels en teennagels en huidaandoeningen kan het vaak raadzaam zijn om de ijzerinname te verhogen. IJzer zorgt ervoor dat rode bloedcellen (technisch bekend als erytrocyten) zuurstof kunnen opnemen en door de bloedbaan kunnen verspreiden. Zowel onze lichaamscellen als onze spieren hebben zuurstof nodig om energie te kunnen produceren. Voordat je echter begint met het innemen van extra ijzer door middel van geschikte voedingssupplementen, moet je zeker medisch advies inwinnen. Het doel hiervan is om op te helderen of er überhaupt sprake is van een ijzertekort. In dat geval kan een overdosering leiden tot schade aan de darmen.
Zink kan ook een zeer belangrijke bijdrage leveren aan het versterken van het immuunsysteem. Dit geldt vooral tijdens het "koude seizoen", omdat zink in staat is de lichaamseigen afweercellen te activeren. Hierdoor worden ziekteverwekkers bestreden. Als een verkoudheid zich aankondigt, kan de inname van extra zink al raadzaam zijn. Een dergelijke toevoer van hoge doses mag echter alleen op korte termijn en met het oog op acute gezondheidsklachten worden genomen. Anders bestaat de kans dat precies het tegenovergestelde van het gewenste effect optreedt en het immuunsysteem wordt verzwakt.
Selenium versterkt ons immuunsysteem door de stofwisseling van onze schildklier te reguleren. Daarnaast kan deze stof een ondersteunende werking hebben bij de immunisatie tegen infecties. Tot 100 microgram selenium per dag kan zonder aarzelen worden ingenomen. Voor alles daarboven moet vooraf medisch advies worden ingewonnen. Dit omdat selenium in te hoge doses schade aan de lever kan veroorzaken.
Er zijn verschillende tips en trucs over wat te doen bij bepaalde gezondheidskwalen. Het…
Ongetwijfeld kan pijn in verschillende delen van het lichaam een onophoudelijke en aanzienlijke last…
Om het eigen immuunsysteem te versterken, is het al lang niet meer zo dat…